A K-vitaminok különböző tagjai

(5/1)

A K-vitamin felfedezése egy dán biokémikus, Henrik Dam nevéhez fűződik. A felfedezést követő évtizedben Dr. Weston Prince felfedezte a K-vitamin egyik típusát, melyet ő X-aktivátornak nevezett el. Az ezt követő években szintén egyéb, a K-vitaminok közé sorolható anyagokat ismertek meg a tudósok, melyeket összegezve K-családnak (K-family) neveztek el.

A K-vitamin család első tagjának felfedezése

Henrik Dam biokémikus az 1930-as években a csirkék szterolanyagcseréjén végzett kísérletei kapcsán fedezte fel a K-vitaminok egészséges hemosztázisban (azon élettani folyamatok összessége, melyek képesek megállítani a vérzést) való szerepét. Az egyoldalú diétán tartott csirkék szervezetének véralvadási képessége erőteljesen csökkent, vérzékenységük megnőtt - miután azonban étrendjükhöz sertésmájat, lucernát, káposzta és spenótot adtak, felborult hemosztázisuk helyreállt. Ez a felismerés vezetett a K-vitamin felfedezéséhez. Dam felfedezéséért Nobel-díjat kapott.

A K-vitamin család

K1- és K2-vitamin

A további, K-vitaminok közé besorolt anyagok két csoportra osztották: a K1-vitamint (filokonin - lt. filum = levél) növényi, illetve állati eredetű tápanyagokon keresztül (zöld leveles zöldségek, máj) visszük be szervezetünkbe, míg a K2-vitamint (menakinon) bélbaktériumaink állítják elő*. 

A K2-vitamin különböző formáit összegezve menakinonoknak nevezzük, legfontosabb forrásuk a szójabab, a fermentált sajt, a tojás és a különböző húsfélék. A K2-vitaminok fontos szerepet játszanak a csontsűrűség megőrzésében, továbbá a szív- és érrendszer egészségének ápolásában.

K3-vitamin, a (részben) betiltott anyag

A K-vitaminok bemutatása során érdemes megemlíteni a  a menadionként ismert K3-vitamint is, mely a K-vitamin egy átmeneti formája. A K2-vitaminhoz hasonlóan nem élelmi forrásokon keresztül juthatunk hozzá, hanem a bélrendszeri folyamatok során jön létre - a K1- és K2-vitaminok szervezetben való hasznosulásuk során átmenetileg K3-vitamin formává alakulnak át. Mesterséges úton történő emberi szervezetbe juttatása nem engedélyezett toxikus mellékhatása miatt, szabad azonban állati táplálékhoz hozzáadni.

 

K-vitaminok általában támogatják az ember egészségi állapotát
 

 

BioCo K2 Forte 120mcg 60db tabletta

-20% BioCo K2 Forte 120mcg 60 db tabletta

Szedése fontos és ajánlatos mindazoknak, akik a normális csontozat fenntartását természetes K2-vitamin bevitellel szeretnék segíteni.

Ár: 3650 Ft
4590 Ft
Megnézem

GAL K2-D3 20ml K-komplex500mcg + D3 4000NE

-8% GAL K2-D3 20ml K-komplex 500mcg + D3 4000NE

A GAL K2-D3 20ml K-komplex 500mcg+ D3 4000NE a megfelelő felszívódás és stabilitás biztosítása érdekében BIO- és RSPO-minősítéssel is rendelkező pálma- és kókuszolajból nyert organikus MCT-olajban oldva tartalmazza hatóanyagait . . .

Ár: 3290 Ft
3590 Ft
Megnézem
Újdonság

Biosynex AutotestCovid-19 gyorsteszt 1db

-34% Biosynex Autotest Covid-19 gyorsteszt 1db

Ez az otthoni gyorsteszt meghatározza, hogy a tesztelt személy kapcsolatba került-e a COVID-19-ért felelős vírussal. Érzékenység és specificitás A Biosynex COVID-19 otthoni gyorstesztet klinikai igazolt diagnózissal hasonlít

Ár: 5970 Ft
8990 Ft
Megnézem
Értékelések (1)