A K-vitaminok élelmi forrásai

A K-vitamin több különböző vegyület gyűjtőneve: a K1-vitamin az, ami elsősorban a véralvadásért felelős, míg a K2-vitamin inkább az anyagcsere egészséges működését és a szív- és érrendszer egészségét biztosítja. A K2-vitamint csak 2006 óta engedélyezik az étrendkiegészítőkben, mert csak ekkorra derült ki róla, hogy jótékony hatással van a szervezetben. Az élelmiszerekben is leginkább K1-vitamint találunk, a K2-vitamint ennél némiképp nehezebb felkutatni.

A K2-vitamin forrásai

Natto

A K2-vitamin egyik legjobb forrása egy japán eredetű étel, a natto. A natto nem más, mint szójabab és az azon megerjedt jótékony baktérium, mely nyúlós hálóként tapad a babszemekre. 100 gramm nato 1000 µg K2-vitamint tartalmaz.

Tojás és húsok

A K2-vitamin kiváló forrásai a húsok, belsőségek, állati zsírok, különösen jó K2-vitamin tartalommal bír a máj. A tojássárgája K2-vitamin tartalma 67 és 192 mcg között mozog.

Fermentált sajt

A fermentált sajtok - például a feta sajt vagy a kéksajtok - mérsékelt mennyiségben ugyan, de szintén tartalmaznak K2-vitamint. Egyéb kemény sajtok - például a cheddar - szintén jó forrásai a K2-nek, a lágyabb sajtok pedig valamivel kisebb mennyiségben tartalmazzák.

Zöldségek

A K1-vitamin kiváló forrásai a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, spenót, saláta, lucerna. 

élelmiszer neveK-vitamin tartalom 100 g esetén
Camembert sajt 70 μg
Edam/érett Gouda sajt60 μg
Cheddar sajt20 μg
nyers spenót101 μg
káposzta (főtt) 127 μg
kelkáposzta1062 μg
zeller23 μg
zöld borsó (konzerv)49 μg
 
A megadott számok körülbelüli értékek, az élelmiszerek vitamintartalma változhat elkészítési módjuktól, hőkezelésüktől függően!
K-vitamin termékek

BioCo K2 Forte 120mcg 60db tabletta

BioCo K2 Forte 120mcg 60 db tabletta

Szedése fontos és ajánlatos mindazoknak, akik a normális csontozat fenntartását természetes K2-vitamin bevitellel szeretnék segíteni.

Ár: 3990 Ft
Megnézem
Vélemények (2)