A K-vitaminok élelmi forrásai

A K-vitamin több különböző vegyület gyűjtőneve. A K-vitamin család elemei zsírban oldódó vitaminok, s tápanyagokban gazdag, színes étrend fenntartása esetén viszonylag ritkán alakul ki hiányállapotuk. Fontos szerepet töltenek be szervezetünk egészségének fenntartásában: hatással vannak a véralvadásra, ezáltal az egészséges vérképzésre, továbbá részt vesznek a csontképző folyamatokban. Jelenlétük nélkülözhetetlen a megfelelő sejtműködéshez: hozzájárulnak a sejtek termelődéséhez és növekedéséhez, részt vesznek a sejtvándorlásban és -szaporodásban, továbbá az új sejtek létrehozásában.

A K2-vitamin forrásai

Natto

A K2-vitamin egyik legjobb forrása egy japán eredetű étel, a natto. A natto nem más, mint szójabab és az azon megerjedt jótékony baktérium, mely nyúlós hálóként tapad a babszemekre. 100 gramm nato 1000 µg K2-vitamint tartalmaz.

Tojás és húsok

A húsok, a belsőségek és az állati zsírok  a K2-vitamin kiváló forrásai. Különösen jó K2-tartalommal bír a máj (13-15 mcg/100 g csirkemáj, 10-15 mcg/100g marhamáj esetén), továbbá a tojássárgája (1530 mcg/100 g) is.

Fermentált sajt

A fermentált sajtok - például a feta sajt vagy a kéksajtok - mérsékelt mennyiségben ugyan, de szintén tartalmaznak K2-vitamint. Egyéb kemény sajtok - például a cheddar - szintén jó forrásai a K2-nek, a lágyabb sajtok pedig valamivel kisebb mennyiségben tartalmazzák az értékes tápanyagot.

Zöldségek

A K1-vitamin kiváló forrásai a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, spenót, saláta, lucerna. 

élelmiszer neveK-vitamin tartalom 100 g esetén
Camembert sajt 70 μg
Edam/érett Gouda sajt60 μg
Cheddar sajt20 μg
nyers spenót101 μg
káposzta (főtt) 127 μg
kelkáposzta1062 μg
zeller23 μg
zöld borsó (konzerv)49 μg

A megadott számok körülbelüli értékek, az élelmiszerek vitamintartalma változhat elkészítési módjuktól, hőkezelésüktől függően!

Tudtad? - Érdekességek a natto-ról

A natto az egyik leggazdagabbK2-vitamin forrás, különösen a vitamin jó biohasznosulással rendelkező, MK-7 formáját tartalmazza. A fermentáció során a Bacillus subtilis nevű baktériumok bontják le a szójababot, és termelik a K2-vitamint. A natto jellegzetes, erős szaga és íze sokak számára kihívást jelenthet, akik először találkoznak vele. Az illata a fermentáció miatt amoniák-szerű, míg az íze sós, savanykás, és umami-gazdag. A textúrája is különleges: ragacsos és nyúlós, ez a különleges fogás egyik legmegosztóbb tulajdonsága.

K-vitamin termékek
Hasznos cikkek

BioCo K2 Forte 120mcg 60db tabletta

BioCo K2 Forte 120mcg 60 db tabletta

Szedése fontos és ajánlatos mindazoknak, akik a normális csontozat fenntartását természetes K2-vitamin bevitellel szeretnék segíteni.

Ár: 4490 Ft
Megnézem
Népszerű

Vitaking K2 vitaminkapszula 100 µg 90db

Vitaking K2 vitamin kapszula 100 µg 90db

Magas hatóanyag-tartalmú K2-vitamin kapszulával a normál csontozat fenntartásáért.

Ár: 5280 Ft
Megnézem
Akció

GAL K1-vitamin, 1000 mcgK-vitamin 480 adag 30ml

GAL K1-vitamin, 1000 mcg K-vitamin 480 adag 30ml

K-vitaminnal a vérképzésért és a csontok erősségének megőrzéséért.

Ár: 4590 Ft
Megnézem
Újdonság

Interherb XXL 90 dbK1+K2+D3 Vitamin komplex tabletta

Interherb XXL 90 db K1+K2+D3 Vitamin komplex tabletta

A szervezet megnövekedett K- és D-vitamin igényének (pl. egyoldalú étrend, fizikai vagy szellemi fáradtság, idős kor) étrendi kiegészítésére.

Ár: 3835 Ft
Megnézem
Vélemények (2)