A K-vitamin több különböző vegyület gyűjtőneve: a K1-vitamin az, ami elsősorban a véralvadásért felelős, míg a K2-vitamin inkább az anyagcsere egészséges működését és a szív- és érrendszer egészségét biztosítja. A K2-vitamint csak 2006 óta engedélyezik az étrendkiegészítőkben, mert csak ekkorra derült ki róla, hogy jótékony hatással van a szervezetben. Az élelmiszerekben is leginkább K1-vitamint találunk, a K2-vitamint ennél némiképp nehezebb felkutatni.
A K2-vitamin egyik legjobb forrása egy japán eredetű étel, a natto. A natto nem más, mint szójabab és az azon megerjedt jótékony baktérium, mely nyúlós hálóként tapad a babszemekre. 100 gramm nato 1000 µg K2-vitamint tartalmaz.
A K2-vitamin kiváló forrásai a húsok, belsőségek, állati zsírok, különösen jó K2-vitamin tartalommal bír a máj. A tojássárgája K2-vitamin tartalma 67 és 192 mcg között mozog.
A fermentált sajtok - például a feta sajt vagy a kéksajtok - mérsékelt mennyiségben ugyan, de szintén tartalmaznak K2-vitamint. Egyéb kemény sajtok - például a cheddar - szintén jó forrásai a K2-nek, a lágyabb sajtok pedig valamivel kisebb mennyiségben tartalmazzák.
A K1-vitamin kiváló forrásai a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, spenót, saláta, lucerna.
élelmiszer neve | K-vitamin tartalom 100 g esetén |
Camembert sajt | 70 μg |
Edam/érett Gouda sajt | 60 μg |
Cheddar sajt | 20 μg |
nyers spenót | 101 μg |
káposzta (főtt) | 127 μg |
kelkáposzta | 1062 μg |
zeller | 23 μg |
zöld borsó (konzerv) | 49 μg |
Szedése fontos és ajánlatos mindazoknak, akik a normális csontozat fenntartását természetes K2-vitamin bevitellel szeretnék segíteni.
Magas hatóanyag-tartalmú K2-vitamin kapszulával a normál csontozat fenntartásáért.
K-vitaminnal a vérképzésért és a csontok erősségének megőrzéséért.
A szervezet megnövekedett K- és D-vitamin igényének (pl. egyoldalú étrend, fizikai vagy szellemi fáradtság, idős kor) étrendi kiegészítésére.