A K-vitamin több különböző vegyület gyűjtőneve. A K-vitamin család elemei zsírban oldódó vitaminok, s tápanyagokban gazdag, színes étrend fenntartása esetén viszonylag ritkán alakul ki hiányállapotuk. Fontos szerepet töltenek be szervezetünk egészségének fenntartásában: hatással vannak a véralvadásra, ezáltal az egészséges vérképzésre, továbbá részt vesznek a csontképző folyamatokban. Jelenlétük nélkülözhetetlen a megfelelő sejtműködéshez: hozzájárulnak a sejtek termelődéséhez és növekedéséhez, részt vesznek a sejtvándorlásban és -szaporodásban, továbbá az új sejtek létrehozásában.
A K2-vitamin egyik legjobb forrása egy japán eredetű étel, a natto. A natto nem más, mint szójabab és az azon megerjedt jótékony baktérium, mely nyúlós hálóként tapad a babszemekre. 100 gramm nato 1000 µg K2-vitamint tartalmaz.
A húsok, a belsőségek és az állati zsírok a K2-vitamin kiváló forrásai. Különösen jó K2-tartalommal bír a máj (13-15 mcg/100 g csirkemáj, 10-15 mcg/100g marhamáj esetén), továbbá a tojássárgája (1530 mcg/100 g) is.
A fermentált sajtok - például a feta sajt vagy a kéksajtok - mérsékelt mennyiségben ugyan, de szintén tartalmaznak K2-vitamint. Egyéb kemény sajtok - például a cheddar - szintén jó forrásai a K2-nek, a lágyabb sajtok pedig valamivel kisebb mennyiségben tartalmazzák az értékes tápanyagot.
A K1-vitamin kiváló forrásai a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, spenót, saláta, lucerna.
élelmiszer neve | K-vitamin tartalom 100 g esetén |
Camembert sajt | 70 μg |
Edam/érett Gouda sajt | 60 μg |
Cheddar sajt | 20 μg |
nyers spenót | 101 μg |
káposzta (főtt) | 127 μg |
kelkáposzta | 1062 μg |
zeller | 23 μg |
zöld borsó (konzerv) | 49 μg |
A megadott számok körülbelüli értékek, az élelmiszerek vitamintartalma változhat elkészítési módjuktól, hőkezelésüktől függően!
A natto az egyik leggazdagabbK2-vitamin forrás, különösen a vitamin jó biohasznosulással rendelkező, MK-7 formáját tartalmazza. A fermentáció során a Bacillus subtilis nevű baktériumok bontják le a szójababot, és termelik a K2-vitamint. A natto jellegzetes, erős szaga és íze sokak számára kihívást jelenthet, akik először találkoznak vele. Az illata a fermentáció miatt amoniák-szerű, míg az íze sós, savanykás, és umami-gazdag. A textúrája is különleges: ragacsos és nyúlós, ez a különleges fogás egyik legmegosztóbb tulajdonsága.
Szedése fontos és ajánlatos mindazoknak, akik a normális csontozat fenntartását természetes K2-vitamin bevitellel szeretnék segíteni.
Magas hatóanyag-tartalmú K2-vitamin kapszulával a normál csontozat fenntartásáért.
K-vitaminnal a vérképzésért és a csontok erősségének megőrzéséért.
A szervezet megnövekedett K- és D-vitamin igényének (pl. egyoldalú étrend, fizikai vagy szellemi fáradtság, idős kor) étrendi kiegészítésére.