K-vitamin rendelése

A K-vitamin mérgezésről

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, aminek több formája is létezik. A K2-vitamin, a menakinon a K1-vitaminból is szintetizálható és olyan kémiai reakciók esetében van fontos szerepe, mint a csont szilárdságának fenntartása vagy a véralvadás segítése. A K-vitamin önmagában nem mérgező, de ha túl nagy mennyiségben fogyasztják rendszeresen, akkor néhány mellékhatást produkálhat a túladagolása. Éppen ezért nagyon fontos konzultálni az orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk tömegesen fogyasztani a K2-vitamin kiegészítőket.

Mi a különbség a K1-vitamin és a K2-vitamin között?
 

Allergiás reakciók

Ritkán ugyan, de egyeseknél előfordulhat a menakinonra kiváltott allergiás reakció. A K2-vitamin akkor vált ki allergiás reakciót, ha a szervezet nem megfelelően azonosítja és idegenként tekint rá, így a hisztamin szintjének növelésével reagál rá. A K2-vitamin okozta allergiás reakció megnyilvánulhat csalánkiütés, erős viszketés, légzési nehézség és szabálytalan szívverés formájában. A súlyos tünetek esetében azonnal orvosi ellátásra van szükség, mert anafilaxiás sokk is felléphet.
 

Vérnyomás és véralvadási problémák

A K-vitamin növelheti a vérplazma térfogatát, ami fokozza a vér “vastagságát”. Ha magas vérnyomásban szenvedünk, akkor a K2-vitamin fokozhatja ezt és még akár szív- és érrendszeri betegségeket is előidézhet. Éppen ezért, ha magas a vérnyomásunk vagy a véralvadás nem megfelelően működik, akkor kérdezzük meg orvosunkat, hogy ehetünk-e K2-vitamin kiegészítőket rendszeresen.
 

Gyomor- és bélrendszeri szorongás

A K2-vitamin kiegészítők leggyakoribb mellékhatásai a gyomorgörcsök, mivel ilyenkor az emésztőrendszer nem képes megfelelően felhasználni a kiegészítőket. A nagy dózisú K-vitamin pótlás gyomorpanaszokhoz, hányingerhez, hasmenéshez, hányáshoz, hasi görcsökhöz és tartós gyengeséghez vezethet. Ezek leküzdéséhez érdemes nagyon sok folyadékot inni.
 

Gyógyszerkölcsönhatások

A K-vitamin kiegészítők befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatásosságát is. A véralvadásgátlók, antibiotikumok, koleszterinszint csökkentők, fogyást elősegítő készítményekkel ezért nem ajánlott egy időben szedni.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!