Gyakran ismételt kérdések a K vitaminról

Mi a K-vitamin és milyen fontos szerepet tölt be a szervezetünkben?

A véralvadás folyamatában van jelentős szerepe a K-vitaminnak, de a csontok egészségének a megőrzéséhez is nagyban hozzájárul. A K-vitamin tagja a zsírban oldódó vitaminoknak, ezáltal a szervezetünk képes tárolni. Amennyiben a vérzés megnyúlik, valószínűleg K-vitamin hiány is húzódik a háttérben.

Milyen forrásokból juthatunk hozzá a K-vitaminhoz?

A K-vitamint étrend-kiegészítők szedésével is pótolhatjuk, de bizonyos ételekben is fellelhető, ilyenek például a zöld leveles zöldségek, zsírosabb halak, sajt, tojás, illetve a zsíros tejtermékek.

Milyen tünetek mutatják, hogy a szervezetünknek hiányzik a K-vitamin?

Számos tünet utalhat arra, hogy a szervezetünkből hiányzik a K-vitamin, többek között felléphetnek véralvadási problémák, ilyenek lehetnek az elnyúló vérzések is, ezen kívül gyakori még a csonttörés, ízületi fájdalom és a vérnyomás megemelkedése.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a K-vitamin rendszeres fogyasztása?

A K-vitamin rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünk számára, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát, ezen kívül a csontritkulást és a daganatos betegségeket is segít meggátolni.

Milyen mennyiségű K-vitaminra van szükségünk naponta?

A nőknek 75-90 mg, míg a férfiaknak 90-120 mg a napi ajánlott bevitel, de testsúlykilogrammonként 1 mikrogramm is lehet. Gyermekeknek 15-50 mikrogramm a javasolt mennyiség.

Milyen kockázatokat jelent a túlzott K-vitamin bevitel?

A K-vitamint nehéz túladagolni, de ettől függetlenül a túlzott fogyasztása kiválthat problémákat, kialakulhatnak véralvadási zavarok, szívelégtelenség, veseelégtelenség, valamint a hasi vérzés veszélye is fennáll.

Milyen betegségek esetén szükséges a K-vitamin pótlása?

A K-vitamin kifejezetten jót tesz a máj- vagy vesebetegségben szenvedőknek, de véralvadási problémák fennállásakor is remek hatást gyakorol a szervezetre, illetve akkor is, ha valaki éppen antibiotikumos kezelés alatt áll.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak sok K-vitamint?

Magas számban tartalmaznak K-vitamint a zöld leveles zöldségek, ide sorolhatjuk a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot, de a zsírosabb halakban is jelentős mértékben megtalálható, például a lazacban, illetve a makrélában.

Milyen kapcsolat van a K-vitamin és a véralvadás között?

A K-vitaminnak jelentős szerepe van a véralvadás folyamatában, többek között meggátolja a vérlemezkék összetapadását is.

Milyen hatásai vannak a K-vitamin hiányának a csontjainkra és az ízületeinkre?

K-vitamin hiány fennállása esetén csökkenhet a csontozat tömörsége és fokozódhatnak az ízületi fájdalmak, de nő a degeneratív ízületi betegségek kockázata is.

Milyen hatással van a K-vitamin a szív-érrendszeri betegségek kialakulására?

Mivel a K-vitamin javítja a véralvadás folyamatát, ezért nagyban csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Azoknál a személyeknél tehát, akik rendszeresen fogyasztanak K-vitamint, kisebb eséllyel alakulnak ki kardiovaszkuláris betegségek. A K-vitamin pontos hatásaival kapcsolatban jelenleg is végeznek kutatásokat.

Milyen interakciói lehetnek más vitaminokkal és gyógyszerekkel a K-vitamin szervezetben való felszívódásának szempontjából?

A K-vitamin felszívódását a táplálékkal együtt fogyasztott zsírok is meghatározzák, ugyanakkor befolyásoló tényező a K és a D-vitamin együttes bevétele is. Bizonyos gyógyszerek, például véralvadás gátlók csökkenthetik a felszívódást, ilyenkor szükséges a pótlás, de célszerű szakorvos véleményét is kikérni.

K-vitamin termékek
Hasznos cikkek

BioCo K2 Forte 120mcg 60db tabletta

BioCo K2 Forte 120mcg 60 db tabletta

Szedése fontos és ajánlatos mindazoknak, akik a normális csontozat fenntartását természetes K2-vitamin bevitellel szeretnék segíteni.

Ár: 4490 Ft
Megnézem
Népszerű

Vitaking K2 vitaminkapszula 100 µg 90db

Vitaking K2 vitamin kapszula 100 µg 90db

Magas hatóanyag-tartalmú K2-vitamin kapszulával a normál csontozat fenntartásáért.

Ár: 5280 Ft
Megnézem
Akció

GAL K1-vitamin, 1000 mcgK-vitamin 480 adag 30ml

-7% GAL K1-vitamin, 1000 mcg K-vitamin 480 adag 30ml

K-vitaminnal a vérképzésért és a csontok erősségének megőrzéséért.

Ár: 3990 Ft
4290 Ft
Megnézem
Újdonság

Interherb XXL 90 dbK1+K2+D3 Vitamin komplex tabletta

Interherb XXL 90 db K1+K2+D3 Vitamin komplex tabletta

A szervezet megnövekedett K- és D-vitamin igényének (pl. egyoldalú étrend, fizikai vagy szellemi fáradtság, idős kor) étrendi kiegészítésére.

Ár: 3835 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!