A véralvadás folyamatában van jelentős szerepe a K-vitaminnak, de a csontok egészségének a megőrzéséhez is nagyban hozzájárul. A K-vitamin tagja a zsírban oldódó vitaminoknak, ezáltal a szervezetünk képes tárolni. Amennyiben a vérzés megnyúlik, valószínűleg K-vitamin hiány is húzódik a háttérben.
A K-vitamint étrend-kiegészítők szedésével is pótolhatjuk, de bizonyos ételekben is fellelhető, ilyenek például a zöld leveles zöldségek, zsírosabb halak, sajt, tojás, illetve a zsíros tejtermékek.
Számos tünet utalhat arra, hogy a szervezetünkből hiányzik a K-vitamin, többek között felléphetnek véralvadási problémák, ilyenek lehetnek az elnyúló vérzések is, ezen kívül gyakori még a csonttörés, ízületi fájdalom és a vérnyomás megemelkedése.
A K-vitamin rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünk számára, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát, ezen kívül a csontritkulást és a daganatos betegségeket is segít meggátolni.
A nőknek 75-90 mg, míg a férfiaknak 90-120 mg a napi ajánlott bevitel, de testsúlykilogrammonként 1 mikrogramm is lehet. Gyermekeknek 15-50 mikrogramm a javasolt mennyiség.
A K-vitamint nehéz túladagolni, de ettől függetlenül a túlzott fogyasztása kiválthat problémákat, kialakulhatnak véralvadási zavarok, szívelégtelenség, veseelégtelenség, valamint a hasi vérzés veszélye is fennáll.
A K-vitamin kifejezetten jót tesz a máj- vagy vesebetegségben szenvedőknek, de véralvadási problémák fennállásakor is remek hatást gyakorol a szervezetre, illetve akkor is, ha valaki éppen antibiotikumos kezelés alatt áll.
Magas számban tartalmaznak K-vitamint a zöld leveles zöldségek, ide sorolhatjuk a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot, de a zsírosabb halakban is jelentős mértékben megtalálható, például a lazacban, illetve a makrélában.
A K-vitaminnak jelentős szerepe van a véralvadás folyamatában, többek között meggátolja a vérlemezkék összetapadását is.
K-vitamin hiány fennállása esetén csökkenhet a csontozat tömörsége és fokozódhatnak az ízületi fájdalmak, de nő a degeneratív ízületi betegségek kockázata is.
Mivel a K-vitamin javítja a véralvadás folyamatát, ezért nagyban csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Azoknál a személyeknél tehát, akik rendszeresen fogyasztanak K-vitamint, kisebb eséllyel alakulnak ki kardiovaszkuláris betegségek. A K-vitamin pontos hatásaival kapcsolatban jelenleg is végeznek kutatásokat.
A K-vitamin felszívódását a táplálékkal együtt fogyasztott zsírok is meghatározzák, ugyanakkor befolyásoló tényező a K és a D-vitamin együttes bevétele is. Bizonyos gyógyszerek, például véralvadás gátlók csökkenthetik a felszívódást, ilyenkor szükséges a pótlás, de célszerű szakorvos véleményét is kikérni.
Szedése fontos és ajánlatos mindazoknak, akik a normális csontozat fenntartását természetes K2-vitamin bevitellel szeretnék segíteni.
Magas hatóanyag-tartalmú K2-vitamin kapszulával a normál csontozat fenntartásáért.
K-vitaminnal a vérképzésért és a csontok erősségének megőrzéséért.
A szervezet megnövekedett K- és D-vitamin igényének (pl. egyoldalú étrend, fizikai vagy szellemi fáradtság, idős kor) étrendi kiegészítésére.