K-vitamin rendelése

Mi a különbség a K1-vitamin és a K2-vitamin között?

(5/1)

A K-vitamin egy nélkülözhetetlen nyomelem, ami megtalálható bizonyos élelmiszerekben, de sokszor fogyaszthatjuk kiegészítők formájában is. Legismertebb funkciója a vérlemezkék tapadását elősegítő tulajdonsága, ennek köszönhetően képes elősegíteni a véralvadást. A K-vitaminnak két alapvető formája ismert, a K1-vitamin és a K2-vitamin, ezek közül mindkettőt használják a gyógyászatban és az emberi táplálkozásban. A két forma eredetében, biztonságosságában és funkcióiban némiképp eltérnek egymástól.

Mi a különbség a K1-vitamin és a K2-vitamin között?
 

Forrás és eredet

A K1-vitamin és a K2-vitamin is megtalálható természetes és szintetikus formában. Bár mindkettőt megtaláljuk a kiegészítőkben és a K-vitaminnak dúsított élelmiszerekben, a kiegyensúlyozott étrendnek is természetes részét képezik. A K1-vitamin természetes forrásai közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a spenót, a répalevél, a saláta, a spárga és az avokádó. Az élelmiszerekben lényegesen kevesebb K2-vitamin van, de ezt megtaláljuk kis mennyiségben a tejtermékekben és a fermentált élelmiszerekben. Az emberi vastagbélben található baktériumok is termelnek némi K2-vitamint.

Szintetikus formában viszont mindkét vitaminhoz hozzá lehet férni. A K1-vitamint fillokinon néven is megtaláljuk, aminek alapja növényi. A phytonadion a vegyület teljesen szintetikus formája, amit a leggyakrabban a gyógyszerekben és a táplálék kiegészítőkben használnak. A K2-vitamint menaquinonként értékesítik, aminek két típusa van az MK4 és az MK7. Az MK4 természetesen megtalálható a húsokban, a tojásban és a tejtermékekben, míg az MK7 bizonyos baktériumok mellékterméke.
 

Előnyök és hátrányok

Bár a K-vitamin minden formája végső soron hasonló előnyöket és kockázatokat jelent, a K1-vitamin és a K2-vitamin hasznossága kis mértékben eltér. Mindkét vitamin fontos szerepet játszik a K-vitamin hiánytüneteinek elkerülésében és az életveszélyes vérzés megakadályozásában. Mindkét vitamin segít csökkenteni a csontritkulás tüneteit és a véraláfutásokat, valamint a K1- és a K2-vitamin is visszafordítja a véralvadásgátlók hatásait.

Kiegészítők formájában általában a K1-vitaminnal találkozunk, mert ez gyorsabban szívódik fel és kevésbé mérgező, mint a K2-vitamin. Az emberi test a K2-vitamint lassabban nyeli el, és ez hajlamos arra, hogy hosszabban időzzön az emberi szervezetben.

Vélemények (1)

Diószegi Liliána

2018. Mar 21.
Ami tetszik:Jó áron van
Ami nem tetszik:

Orvosom ajánlotta a k-vitamint, jól össze van foglalva itt hogy miért is kell szedni!