K-vitamin rendelése

A K2-vitamin megfelelő dózisai

A K2-vitamin a biológiailag a legaktívabb tagja a K-vitamin családnak. Bár szerkezetileg nagyon hasonlít a K1-vitaminhoz és a K3-vitaminhoz, egy különbség mégis van: a K2-vitamin a szervezet is képes előállítani, hogy számos fontos folyamatban felhasználja, például a véralvadásban vagy a csontanyagcserében.

A K2-vitamin megfelelő dózisai
 

Felnőtt adag

Az embernek csak kis mennyiségű K2-vitaminra van szükség, ami könnyen bevihető, ha követjük az egészséges táplálkozás alapelveit. A K2-vitaminnal kapcsolatban nincsenek konkrét étrendi ajánlások, de ha sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amiben K1-vitamin van, akkor az is elégséges, mivel a szervezet a K1-vitamint át tudja alakítani K2-vitaminná. A Linus Pauling Intézet szakértői 120 mcg K-vitamint javasolnak a felnőtt férfiaknak, a nőknek pedig 90 mcg-ot. Alkalmanként azonban ennél többre van szükség, mivel néha a K2-vitamin felszívódása akadályozott lehet. A K2-vitamin leggazdagabb forrása a natto, ami egy japán étel és 100 grammjában 1000 mg K2-vitamint találunk. Ezenfelül a K2-vitamint be lehet szerezni a savanyított káposztával, a tojássárgájával, a tejjel, a vajjal, a csirkével, marhával.
 

Adagolási szempontok

Bizonyos csoportoknál nagy a kockázata a K2-vitamin hiányának. A véralvadásgátlók például akadályozhatják a K2-vitamin felszívódását, így megakadályozzák, hogy a vitamin betöltse biológiai szerepét. Ha szedünk ilyen gyógyszert, akkor lehet, hogy növelni kell a K2-vitamin napi adagját, hogy kompenzáljuk a veszteséget. Mivel a K2-vitamin egy zsírban oldódó molekula, ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű zsírt fogyasszunk annak érdekében, hogy ez a vitamin felszívódhasson. A zsírmentes diéta is csökkentheti a K2-vitamin hasznosulását.
 

Gyermekek adagja

Az újszülötteknek is szükségük van K-vitaminra, ami az anyatejben megtalálható, de csak kis mennyiségben. Mivel a K-vitamin hiány vérzést okozhat az újszülötteknél, ezért bizonyos esetekben fontos már náluk is a K-vitamin pótlás, ami esetükben kezdetben 2 mcg-ot jelent.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!